Csépa is bekapcsolódott a közfoglalkoztatásba

A Váci Egyházmegye legdélibb települése Csépa község Jász-Nagykun-Szolnok megyében, a Kunszentmártoni kistérségben, a Tiszazugban helyezkedik el, a Váci Egyházmegye legdélibb települése.

A falu lakói a középkortól kezdve elsősorban földművelésből élnek, a gabonatermesztés játssza a legnagyobb szerepet, a rétek és legelők kisebb jelentőséggel bírnak.

A csépai plébánia a település szélén helyezkedik el, közvetlen a Római Katolikus Templom szomszédságában. A plébános az alábbi településeken lát még el feladatot: Szelevény, Tiszasas, Tiszaug.

A közösség törekszik a falukép megőrzésére, az összetartásra és a folyamatos fejlesztésre.

A családok életét megkönnyíti, hogy a Missziós Házban működik  Családi Napközi. Itt évközben a bölcsődét és óvodát helyettesítő csoportszobák működnek, a közösségszervező minden reggel a falubusszal összeszedi a környék apróságait, és a Családi Napköziben gondjukat viselik, amíg a szülők dolgoznak. Ez a törekvés is az elvándorlás csökkentésére irányul.

Csépán és a környező településeken (Szelevény, Tiszasas) kevés közösségi programot (kulturális, szabadidős, sport stb.) nyújtanak az önkormányzatok és az oktatási intézmények a lakosok részére. Ezen települések lakói és kiemelten a gyermekek számára közösségi egyházi programokat szerveznek, amelynek keretében az itt élő embereket közösségbe szervezik.

csépa montázs_facebookre_webre

A Missziósház (1 000 m2 hasznos terület) bővítésére és egy személyszállító mikrobusz beszerzésére EU-s támogatást nyert a település.

Az épületet a helyi lakosság részére közösségi, kulturális, szabadidős programokat, továbbá ingyenes szélessávú internet hozzáférést biztosít napi 4 órában.

A tevékenység kiegészíti az önkormányzati közművelődési, kulturális, szociális intézmények és az oktatási intézmények tevékenységét, hozzájárul a helyi közszolgáltatások bővítéséhez, a települések népességmegtartó képességének javításához, a helyi identitástudat erősítéséhez.

Távlati tervként szerepel, hogy a Missziósház helységeit, jobban kihasználják: Családi rendezvények, Közös imádságok, Táborok szervezésére.

A kert is rendezésre szorul, melyhez a közfoglalkoztatásban eszközöket is sikerült biztosítanunk, többek között kerti szerszámokat, fűnyírót, szerszámos ládát. Továbbiakban szeretnék a napközi kertjét gyümölcsfákkal árnyékossá tenni, és kis kertet létesíteni, ahol a helyi gyerekek megtanulhatják a növénytermesztés fortélyait is.

A térségben jellemzően nagy a munkanélküliség, azonban a helyi feladatok több dolgos kezet kívánnak. Így adódott az ötlet, hogy a Csépei Plébánia a Váci Egyházmegyei Vidékfejlesztési Iroda segítségét kérte, korábban már megpróbálkoztak a közfoglalkoztatással, azonban az adminisztrációs feladatok nagy terhet rótak a helyi közösségre.

A VEVI – mint küldetésével egybevágó kérésre – szívesen állt a közösség segítségére.

A helyben élő két fő feladata a programszervezés, és a Missziós Ház, illetve környékének rendben tartása, kertgondozás, takarítás. A további egy fő a Missziós Háznál felmerülő karbantartási feladatokat látja el, illetve a közösségi programokra szállítja el a gyerekeket a busszal.