Iskolakert

A Váci Egyházmegye iskolakertet alakított ki!

Manapság a családok hozzászoktak ahhoz a kényelemhez, amit a környezetükben történt változások hoztak magukkal. A nagy bevásárló központok létrejöttének „köszönhetjük”, hogy ma már a falvakból is a legközelebbi nagy ’ABC-be’ járnak az emberek. Az itt megvásárolható élelmiszerek egy részét elődjeik még otthon a kiskertekben termelték meg. Ez egyre jobban kezd háttérbe húzódni, és lassan már nem igazán látni olyan kertet, ahol ezt a tevékenységet látni lehetne. Ez leginkább a nehéz anyagi helyzetben lévő településeken érezhető, ahol az emberek nagy részének nincsen munkája, viszont ebből adódóan a szabad idejét a kertjének a megművelésére, gondozására is tudná fordítani.

A Vidékfejlesztési Iroda tavaly elindított egy Kiskerti Programot, mellyel ezt a tevékenységet szeretné erősíteni.

Az iskolakert célja

Ezt továbbgondolva született meg az ötlet, hogy a Váci Egyházmegye Vidékfejlesztési Iroda a Püspök Atya támogatásával, hozzon létre egy iskolakertet, ami az általános iskolában tanuló kisgyerekekkel megismerteti azokat a zöldségeket, gyógynövényeket és fűszernövényeket, melyekkel otthon találkozhat, vagy a jövőben találkozni fog. Remélhetőleg a gyerekeken keresztül a családokhoz is eljut az a gondolat, hogy amit a boltban megvenne (paprika, paradicsom, uborka, saláta, retek, borsó, stb.) azokat otthon is meg lehet termelni a kertben.

Az iskolakert idén először a váci Karolina Katolikus Általános Iskolában indult el. A nebulók Jungné Hrabanek Ágnes vezetésével fogják megtanulni mind elméletben, mind gyakorlatban az ősz és a tél folyamán, hogy hogyan is fog tavasszal kikelni a mag a kertben (pár mag előkeltetése, elültetése kis cserepekbe).

Ennek az iskolakertnek a Galamb utca sarkán lévő kert ad helyet, ahová a tanulók rendszeresen fognak menni. A kertben ágyások lesznek kialakítva a különböző növényeknek. A növények ápolását (gyomlálás, locsolás) a gyerekek fogják majd végezni, így sajátjuknak érezhetik a növényeket, és a kertet is.

Az itt termelt zöldségek, gyógy – és fűszernövények vegyszermentesek lesznek.

Bízunk benne, hogy ez a tankert egy olyan erkölcsi és lelki értéket fog teremteni, amire büszkék lehetünk.

A távlati célunk, hogy a többi egyházmegyei fenntartású iskolákban is el tudjon indulni hasonló .

Elsőként szeretnénk megköszönni Püspök Atyának a segítségét, hogy elindulhatott az iskolakertet.

Köszönjük Ági néninek, hogy az iskolakerthez tudását és energiáját hozzáadva vállalta a ráháruló szép és nehéz feladatot.

Szeretnénk köszönetet mondani továbbá Novák Éva néninek (Levendula mama) a szakmai és gyakorlati segítségét, aki nélkül a gyógy – és fűszernövények palántái nem jutottak volna el hozzánk.

Köszönjük a püspökség dolgozóinak, hogy segítettek a kert kialakításában.

Váci Egyházmegye Vidékfejlesztési Iroda

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Számoljunk csak! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.