Kis Édenkert Érsekvadkerten közösségi összefogásból

„Nem közmunka, hanem szeretetből, végzett társadalmi munka”

Az Érsekvadkerti templom és plébánia ma szép ápolt kerttel fogadja az odalátogatót. Virágok, termő gyümölcsfák, az udvarban veteményes…

Lukács András kanonok, c . apát, plébános így emlékszik vissza a kezdetekre:

„2006-ban, amikor Püspök atya idehelyezett a kert és udvar derékig érő gaz-ban volt. Elvileg kukorica volt benne, de akkora gazban, hogy még silózni se lehetett, le kellett zúzatni. A belső udvarban 3 kisebb almafa, egy körte, és 2 sárgabarack fa volt. Egyik évben az egyik, a következőben a másik barack pusztult ki. – Szoktam mondani: Mivel 2006-ban a földön rothadt a gyönyörű, nagyszemű barack, senki föl nem szedte, meg nem ette, másnak oda nem adta, azt mondta a jó Isten: Hátha nem kell nektek barack, hadd pusztuljon. – Még egy nagyon finom de félig korhadó meggyfa is volt. Ki kellett vágni, de talán a sarja túléli.”

A falu lakossága felajánlotta segítségét a kert és az udvar rendbetételére, fő segítség Nagy József, az érsekvadkerti AgroméraZrt. vezetője volt. Híves Miska bácsi a facsemetét hozta, az asszonyok a virágtöveket, jöttek sokan segíteni. Együtt alakítottuk és szépítettük a templom és a plébánia környékét és együtt műveltük a belső kertet is. Jólesett a munka, a segítség és jólesett a munka utáni falatozás, beszélgetés is mindenkinek.

„Én aztszeretem, amit behozok a kiskertemből.… és sok-sok virág. – Metszeni magam szoktam a szőlőt, permetezni 2 testületi tag segít, az asszonyok kapálnak, virágokat ültetnek, mert tudják, hogy „az atya nagyon szereti őket. Őket is, meg a virágokat is”.

Közösségünk munkájának eredménye ma a sok finom gyümölcs, a friss zöldség és a szemet gyönyörködtető virágok.

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Számoljunk csak! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.